Winterse smaken in een potje
Het kwik liep op de dag dat ik dit schreef (30-12-2021) dan wel op tot 14 graden Celsius, maar we zijn nog niet door de winter heen. Er is nog volop tijd om te cocoonen. Lekker knus op de bank, al dan niet met een warm dekentje. Jezelf trakteren op een mok hete thee of chocomel en iets lekkers met verwarmende smaken. We associëren bepaalde specerijen met winter; verwarmende specerijen zoals kaneel, kruidnagel, koekkruiden (een mix), venkel en kardemom. Hoe kunnen specerijen dan verwarmend zijn, vroeg ik me af? Een zoektocht op internet nam me mee langs allerlei ayurvedische sites waar weliswaar wordt beweerd dat specerijen verwarmend kunnen zijn, maar hoe, dat is moeilijk te vinden. Ga je het specerij voor specerij opzoeken dan blijken ze bijvoorbeeld de bloedsomloop, het metabolisme en de spijsvertering te stimuleren. Een paar voorbeelden: kruidnagel en kaneel zijn goed voor de bloedsomloop en kardemom heeft invloed op de spijsvertering.
Ik maak dus in de winter ook jam en stoofperen met verwarmende smaken. Pompoenjam is gekruid met kaneel en vanille. Mispelgelei, een jam van het kooksap van mispels (hierover in een volgend blogbericht meer), is op smaak gebracht met kaneel. Mispelmoes (van het vruchtvlees van de mispels) is een superlekkere traktatie met koekkruiden. Gekruide kakifruitjam, van een oranje, van oorspong Aziatische vrucht, is gekruid met kaneel en steranijs. Ook de fijne kweepeerjam bevat kaneel en steranijs. Voor de stoofperen komen mensen terug. De peren zijn gemaakt met rode wijn, kaneel, kruidnagel, kardemom, venkel, vanille en rode peper. Alle ingrediënten zijn biologisch.
Laat je dus niet weerhouden door het warme weer, maar sla proviand in voor de koude dagen die nog komen. Meer informatie vind je op www.imkerijkirstenbosch.nl/winkel. Hier kun je ook je bestelling plaatsen.